استعلام قیمت

خر خر (خروپف یا خرناس) دکتر رضا فرزانه

تولید محتوای آرکاوب 1453 بازدید 20 / 10 / 1398 آموزش, اختلالات خواب, اختلالات خواب و روش های تشخیص درمان, کتاب, مقالات


خر خر (خروپف یا خرناس) دکتر رضا فرزانه

خر خر (خروپف یا خرناس)

دکتر رضا فرزانه (متخصص گوش و حلق و بینی و جراحی سر و گردن)مرکز اختلالات خواب نور

خرخر (خروپف یا خرناس) شبانه از هزاران سال پیش درمتون کلاسیک مورد اشاره قرار گرفته است. حتی در متون قدیمی به پاره ای ازعلل آن مانند چاقی، مصرف الکل، وضعیت بدن حین خواب اشاره شده است.

 

 

تشخیص آپنه حین خواب که خرخر علامت اصلی آن است، باعث اهمیت درمان این علامت گردیده است. اگرچه هنوز به درستی معلوم نیست که آیا خرخر ساده میتواند به تنهایی مخل سلامتی باشد یا خیر.

برای روشن ترشدن اهمیت مسأله ازنظر میزان شیوع به این نمونه اشاره میشود. در مطالعه ای مربوط به  Strudling ، در ۱۰۰۱ مرد میان سال در انگلستان، درسال ۲۰۰۲ میزان شیوعی معادل ۲۵تا۴۰ درصد به دست آمده است.

درزمان این مطالعه انگلستان جمعیتی حدود ۵۹ میلیون نفر داشته است که ۸۰ درصد آنان بالای سن ۱۶ سال داشتند و ۷۰ درصد به صورت مشترک زندگی میکرده اند(این بدین معنا است که تقریبا ۱۰میلیون نفر از بزرگسالان انگلیسی در معرض مشکلات ناشی از خرخر قرار داشتند). تصویر مشابهی از ارقام فوق در ایالات متحد آمریکا، که جمعیتی برابر ۲۸۵ میلیون نفر دارد، رقم ۴۷ میلیون نفر را به دست خواهد داد که در معرض مشکلات ناشی از خرخر هستند.

 

 

تعریف خرخر ساده

براساس یک تعریف کاربردی، خرخر صدای ایجاد شده از مجرای تنفسی فوقانی حین خواب ((SDB  است که دریک انتهای این طیف خرخر ساده و انتهای دیگر آن آپنه ی انسدادی ثابت شده قرار دارد. تفاوت هایی که دوسر طیف را ازهم متمایز میکند عبارتند از:

١-میزان فشار لازم برای کلاپس راه هوایی

٢- وضعیت عصبی-عضلانی راه هوایی فوقانی

٣- وضعیت فیزیکی راه هوایی فوقانی در مدل های شبیه سازی شده با توجه به ساختمان، الاستیستیه، مقاومت و جریان هوا پدیده‌ی خرخر مورد بازیابی و ارزیابی قرار گرفته است؛ اما متاسفانه هنوز ارتباط کلینیکی مناسبی با موارد بیماری به دست نیامده است. مشاهدات کلینیکی نشان داده اند که ارتعاش کافی برای ایجاد صوت به صورت خرخر میتواند از کام نرم تا دیواره های حلق و اپی گلوت ایجاد شود.

 

 

دو عامل مهم در تعیین اینکه بیمار در کدام قسمت ازطیف SDB قرار گرفته عبارتند از:

۱-فشار لازم برای کلاپس حلق((Pcrit

۲-مقاومت در مقابل جریان هدای بازدمی در ناحیه حلق (RUP)

در خواب طبیعی تنوس عضلات درمقابل کلاپس راه هوایی مقاومت میکند. از بین رفتن این تنوس باعث تشدید کلاپس میشود. افرادی که خرخر میکنند، نسبت به دیگران، فشار منفی بیشتری درهنگام دم درمسیر راه هوایی خود دارند، زمان دم طولانی تر و جریان هوا محدودتر است. این تغییرات به طور طبیعی درخواب اتفاق می افتد، ولی در افراد مبتلا به خرخر تشدید یافته اند. مشاهده شده که خرخر در هنگام خواب با امواج کوتاه و اوایل شب شدیدتر است، و درحین خواب  REM تقریبا وجود ندارند.

ارزیابی خرخر

در این ارزیابی به سه نکته باید مورد توجه قرار گیرد:

۱- تأیید وجود خرخر

۲-رد کردن سایر علل اختلالات خواب

۳-یافتن بهترین درمان

 

فردی که در مورد خرخر فرد دیگر(فرضاً همسر خود) به پزشک اطلاع میدهد، ممکن است در مورد تعداد دفعات، وضعطت بدن حین خرخر وجود حملات قطع تنفس و طول زمان خرخرهای آزاردهنده اطلاعات مفیدی به دست بدهد. ضبط صدای خرخر برای رسیدن به یک مبنای مقایسه برای درمان مفید خواهد بود.

 


ارزیابی کلینیکی، پارامترهای زیر را به طور مشخص شامل میشود:

۱-تفاوت جنسیتی ( مردان بیش از زنان خرخر میکنند)

۲-چاقی و ارزیابی آن

۳-مصرف الکل و آرامش بخش ها

۴-مصرف دخانیات

۵-عوامل انسدادی بینی

۶-خواب آلودگی حین روز

۷-وقفه های تنفسی ثابت شده حین خواب

۸-حرکات عضلانی غیر طبیعی حین خواب

۹-سایر موارد اختلال خواب

بهترین روش تشخیصی برای رد سایر علل  SDB انجام پلی سومنوگرافی است. این تست در اکثر بیماران دچار خرخر ساده طبیعی است. اگرچه به علت هزینه ی بالای آن هنوز اتفاق نظر درمورد انجام این تست در موارد شکایت خرخر به تنهایی وجود ندارد.

بعد از اطمینان از وجود خرخر ساده، برای انتخاب روش درمانی میتوان از روش های آندوسکوپی حین انجام مانور مولر یا آندوسکوپی حین خواب استفاده کرد. ثبت فشارهای راه هوایی فوقانی در حین خواب، رادیوگرافی سفالومتری، و آنالیز صوتی از سایر روش های این قسمت از ارزیابی هستند. روش های درمانی در قسمت های دیگر به تفضیل مورد بحث قرار خواهند گرفت.

 

                                        ***       گردآوری و تایپینگ توسط شرکت بنیان طب جراح       ***

  • منبع: کتاب خلاصه سخنرانیهای اولین سمینار آموزشی اختلالات و روشهای تشخیص و درمان

 

دکتر ر ضا فرزانه


جهت مشاهده آدرس و راه های تماس با مطب دکتر رضا فرزانه لطفا کلیک کنید

 در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر درباره دکتر رضا فرزانه لطفا اینجا کلیک فرمائید.

 

جهت ورود به سایت دکتر رضا فرزانه  کلیک فرمائید

 

 

ورود به پیج کاری اینستاگرام دکتر رضا فرزانه 

 

 

 


اشتراک گذاری :

برچسب ها


مطالب مرتبط


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *