مد ها یا طرح های تهویه ای – قسمت ششم

کتاب مراقبت های ویژه در icu

مد تهویه با حمایت فشاری غیر تهاجمی 

NIPSV(Noninvasive Pressure Support Ventilation)

NIPSV که آن را تهویه راه هوایی با فشار مثبت در دو سطح نیز می نامند، یک مد غیرتهاجمی تهویه است که در آن بر روی ونتیلاتور،دو سطح یکی سطح فشار مثبت راه هوایی در ضمن دم  (inspiratory Positive Airway Pressure) IPAP و دیگری سطح فشار مثبت راه هوایی در بازدم  (Expiratory Positive Airway Pressure) EPAP تنظیم می شود.

 

در مقایسه با تهویه مرسوم، IPAPمعادل PS بوده و EPAP معادل  PEEP  می باشد. این مد، خصوصا شبیه تهویه با حمایت فشاری دمی (P.S) است تنها اختلاف موجود انست که در این مد نیازی به راه هوایی مصنوعی وجود ندارد. حجم جاری، سرعت جریان و زمان دم برحسب کوشش تنفسی بیمار، مقدار فشار تنظیم شده و تغییر در کمپلیانس و مقاومت، متغیر می باشد. نامهای دیگر این مد که در منابع به آن اشاره شده است شامل: تهویه متناوب بینی با فشار مثبت NIPPV (Nasal Intermittent Positive Pressure Ventilation) و فشار مثبت راه هوایی در دو سطح BLPAP (Bi-Level Positive Airway Pressure) است. تهویه با این مد از طریق ماسک کاملاً فیکس شده با بینی صورت میگیرد. NIPS یک مد بسیار جدید تهویه ای بوده که نیاز به تحقیق بیشتر برای موارد استفاده منافع و معایب و توجهات ضروری در استفاده از آن دارد. موراد استفاده از مد NIPSV از این مد در موارد زیر استفاده میشود ۱ – فرآیند حاد اضافه شده به یک نارسایی مزمن تهویه ای ۲- حمایت تهویه ای شبانه در بیمارانی که دچار نارسایی مزمن تهویه ای و محدودیت ظرفیت عملکردی عضلات تنفسی هستند. این حالات میتواند به علت بیماریهای قفسه سینه بیماریهای عصبی عضلانی و بیماریهای مزمن انسدادی ریه (COPD) ایجاد شوند. 3-حمایت تهویه ای شبانه در بیماران دچار بیماری آینه ضمن خواب انسدادی (Obstructive sleep apnea). 4-به عنوان یک روش الحاقی از کمک متغیر تهویه ای بعد از خارج کردن راه هوایی مصنوعی(Extubation) و قبل از شروع تنفس کاملا ارادی در بیمار 5-به عنوان روشی که همزمان با اجتناب از اینتوبه کردن بیمار می توان کمک تهویه ای را برای بیمار تدارک دید.
تهویه با مد NIPSV

مزایا و معایب مد NIPSV

از مزایای این روش تدارک کمک تهویه ای بدون نیاز به اینتوبه کردن بیمار .است این امر موجب از بین بردن عوارض مربوط به اینتوبه کردن، توانایی بیمار در خوردن از طریق دهان و صحبت به طور طبیعی و رفع ناراحتی ناشی از وجود راه هوایی مصنوعی است. به دلیل ساده بودن روس استعمال NIPSV قابل استفاده در بخشهای مراقبت عمومی، واحدهای مراقبت بعد از بیهوشی بخشهای اورژانس و همینطور بخشهای ICU است. معایب آن شامل محدودیت در مقدار حمایتی است که ونتیلاتور به بیمار ارائه می نماید. به علاوه کنترل کمتری بر روی راه هوایی وجود دارد و بیمار بایستی خود قادر به پاک کردن و خروج ترشحات باشد.

نکات مهم در مانیتورینگ بیمار تحت تهویه با مد NIPSV

هنگام مراقبت از بیمار تحت تهویه با مد NIPSV مهمترین نکات عبارتند از: ۱ – توجه به حجم بازدمی بیمار که میتواند متغیر باشد :حجم جاری بازدمی بایستی حداقل ۵ تا ۸ میلی لیتر به ازای هر کیلوگرم وزن باشد. باید از تمامی عواملی که موجب افزایش مقاومت نسبت به تهویه و کاهش حجم جاری میشوند پیگیری به عمل آید (شامل تخلیه آب از لوله ها اگر حجم جاری بازدمی کمتر از حد مورد نظر باشد، ممکنست منجر به اتلکتازی شده، نیاز به افزایش کمک و نتیلاتوری را ایجاب نماید ۲ – توجه به PIP : باید مشخص شود که آیا تغییر در سطح EPAP موجب بروز تغییراتی در سطح IPAP در سیستم خواهد شد یا خیر.3 – توجه به تنفس دهانی:در صورتی که تنفس بیمار دهانی باشد با استفاده از بند ،چانه باید دهان بسته نگاه داشته شود. ۴ – توجه به نواحی تحت فشار به خصوص در بالای برآمدگی بینی که میتواند توسط ماسک ایجاد شود: در صورت بروز علایم فشاری بایستی با پانسمان نواحی فشاری از صدمه بیشتر پیشگیری کرد. ۵ – کنترل اتساع معده: در صورت ضرورت ممکن است از NGT استفاده شود. ماسک بینی را می توان بر روی NGT نیز فیکس کرد. ۶ – توجه به باز بودن مجاری بینی و راه هوایی فوقانی و خستگی بیش از حد آن: اضافه کردن مرطوب کننده در سیستم اختیاری است و میتوان برپایه راحتی بیمار و بررسی میزان ترشحات راههای هوایی فوقانی از آن استفاده نمود. 

 

منبع: فصل هفتم کتاب مراقبت های ویژه در ICU – تالیف ملاحت نیکروان مفرد و حسین شیری

نیاز به مشاوره رایگان دارید؟

شرکت بنیان طب جراح ارائه دهنده انواع دستگاه های کمک تنفسی ایرانی و خارجی می‌باشد. چنانچه در مورد خرید دستگاه های کمک تنفسی نیاز به مشاوره تخصصی و راهنمایی رایگان دارید.
شماره تماس خود را برای ما ارسال بفرمایید تا همکارانمان در اسرع وقت با شما تماس بگیرند.

arkaweb
ارسال دیدگاه